La tecnologia canvia el nostre món constantment: velocitat, possibilitats d’aplicació, amplada de banda… Avui la fibra òptica és, sense cap mena de dubte, una de les revolucions de la societat de la informació, i a Cingles Comunicacions estem convençuts que les aplicacions de la fibra òptica al sector sanitari poden continuar multiplicant les seves funcionalitats.

En l’actualitat, la fibra òptica ha suposat un canvi de cent vuitanta graus en moltes de les tècniques tradicionals d’exploració, millorant els instruments de diagnòstic mitjançant l’ús de fibroscopis, més econòmics, flexibles i resistents amb els quals hem aconseguit un salt qualitatiu gegant, perquè no són gens invasius en comparació als seus predecessors: com els laringoscopis, rectoscopis o broncoscopis. D’aquesta manera, la major part de les tècniques de diagnòstic de cavitats han sofert una revolució silenciosa gràcies a la fibra òptica i l’aplicació de la llum en la transmissió de la informació.

Però la revolució real de la fibra no es troba tant en el diagnòstic com en el seu ús terapèutic i postoperatori, que permet un control en temps real de cirurgies de vies biliars, així com l’extracció de cossos extrínsecs o aliens;  de la mateixa manera, avui existeix la possibilitat de realitzar un control exhaustiu de les zones afectades després d’una operació sense emprar eines invasives.

Finalment, la fibra òptica ens dóna tanta velocitat i amplada de banda  que podem transmetre dades com mai haguéssim imaginat, aconseguint fites com operacions transatlàntiques (on un cirurgià pot intervenir un pacient a milers de quilòmetres utilitzant noves tecnologies)  que fa només deu o quinze anys semblaven vertadera ciència-ficció.

La fibra òptica ens permet l’emissió de raigs làser per cauteritzar hemorràgies internes, destruir coàguls de sang amb un nivell d’invasivitat mínim o arribar als pulmons, a l’estómac o al cor sense cap mena de dificultat. I no només això! S’espera que, en el futur més pròxim, sigui possible cosir nervis cerebrals i de la medul·la, portant aquesta tecnologia fins al següent nivell.

En ple segle XXI podem veure que la projecció de la fibra òptica és gegant, i no només al sector sanitari, on va ser aplicada per primer cop i, avui, es beneficia d’aquesta precocitat, sinó també a les telecomunicacions, els mitjans audiovisuals, i altres camps, tan tradicionals, com l’arqueologia, com d’última generació, com la Internet de les coses.

Articles recomanats