L’augment en un 40 % de l’ús d’Internet amenaça de saturar les xarxes d’alguns operadors, però Cingles Comunicacions garanteix la qualitat del servei

Has notat que l’Internet va més lent, algunes pàgines triguen més en carregar-se o ha baixat la qualitat de les pel·lícules i sèries en línia? El major ús d’Internet d’aquestes setmanes està afectant alguns operadors, però tenir una xarxa de fibra pròpia com Cingles és un avantatge.

Aquests dies estem veient a les notícies que els grans operadors de telecomunicacions demanen als usuaris que facin un “ús raonable de les xarxes de telecomunicacions” per evitar una disminució de la qualitat del servei o fins i tot el col·lapse d’algunes infraestructures. Les xifres són significatives: des de l’inici de la quarantena, el trànsit a Internet ha experimentat increments propers al 40%, mentre que l’ús del mòbil ha augmentat al voltant d’un 50%.

Aquest creixement es deu principalment al fet que una part de la població ha començat a teletreballar des de casa, a més a més del major consum dels populars serveis de streaming de vídeo. El problema està adquirint una dimensió global, que ha fet que plataformes com Netflix, Amazon Prime o Youtube hagin decidit emetre els seus continguts amb menys qualitat.

Per què es saturen les xarxes de telecomunicacions?

El funcionament d’Internet es basa en una sèrie de nodes globals, interconnectats mitjançant grans cables transoceànics, que canalitzen el tràfic dels usuaris a través de la xarxa mundial. Aquests nodes i cables connecten els usuaris als serveis que ofereixen les empreses d’Internet a través dels seus centres de dades. Aquests centres de dades poden estar situats a milers de quilòmetres del lloc on estiguem enviant un correu electrònic o veient una pel·lícula en línia.

L’augment del tràfic global causat per les mesures de confinament destinades a frenar l’expansió del coronavirus (que ja afecten un terç dels habitants del planeta) fa que els servidors de tot el món estiguin rebent moltes més peticions de les que reben normalment.

Aquest fet provoca que molts servidors arreu del món no siguin capaços a donar sortida a totes les sol·licituds que els hi arriben. Això vol dir que Internet podria arribar a col·lapsar-se? No: la xarxa d’Internet global està molt mallada, equilibrada i redundada, precisament per evitar qualsevol risc de deixar de funcionar. Si un node o un cable transoceànic arriben al límit de la seva capacitat, el tràfic es desvia a altres infraestructures similars per mantenir el servei.

Per tant, el que aquest augment de tràfic està provocant no és que ens quedem sense connexió a Internet, sinó que es produeixin colls d’ampolla puntuals provocats per la càrrega addicional dels servidors i, en alguns casos la necessitat de desviar el tràfic mitjançant altres segments de la xarxa amb menys saturació, fet que augmenta la latència o retard de la xarxa.

Com a usuaris, el que percebem és simplement una disminució de la velocitat de la nostra connexió, en funció del servei al qual estiguem accedint. Això pot resultar una mica molest o fins i tot impedir-nos gaudir amb una qualitat adequada d’alguns serveis que són molt exigents pel que fa al consum de dades en línia, com per exemple els videojocs multijugador en línia.

La meva connexió de fibra anirà més lenta aquests dies?

Les xarxes de telecomunicacions de FTTH (fibra fins a la llar) estan dissenyades amb criteris de simultaneïtat. Això vol dir que es dimensionen en funció a la previsió de demanda que es preveu que tindran. Aquest fet implica que els operadors que no hagin dimensionat bé la seva xarxa, i tinguin un nombre molt elevat de clients, poden patir disminucions de velocitat o “colls d’ampolla” en la seva connectivitat prèviament a accedir a les interconnexions amb el món. Les xarxes que fa molt de temps que estan desplegades i que, a més a més, son compartides per més d’un operador, són més propenses a patir alguns moments de saturació.

Per sort, la xarxa de telecomunicacions de Cingles utilitza una xarxa de fibra òptica pròpia, d’ús exclusiu per als nostres clients. També està dissenyada amb un marge de seguretat molt ample per poder garantir la qualitat del servei fins i tot en moments excepcionals com els actuals.

Per tant, els clients de Cingles Comunicacions poden tenir la tranquil·litat de saber que l’augment de tràfic d’aquests últims dies no provocarà “colls d’ampolla” i podran seguir teletreballant o gaudint dels seus serveis de veu i dades locals amb la màxima velocitat.

Cal afegir, però, que encara que la nostra xarxa no estigui saturada, tal com hem vist abans, els usuaris de Cingles poden notar disminucions de velocitat o retards en algunes pàgines web o serveis en línia populars a causa de la demanda més gran que suporten aquests dies els seus servidor. Malgrat això, per la part que correspon a Cingles, el nostre servei seguirà funcionant amb una òptima qualitat per fer més productiu i agradable el temps que passarem a casa.

Passa’t a Cingles Comunicacions i descobreix tots els avantatges de la nostra xarxa pròpia!

Articles recomanats