Internet s’ha convertit en una eina bàsica en la nostra vida diària: correus electrònics, negocis en línia, xarxes socials i professionals i un llarg etcètera de beneficis tant en l’àmbit personal com a laboral.

Fins i tot durant les vacances emprem els nostres smartphones o ordinadors per a tot tipus de tasques diàries: navegació GPS, guia de viatges —per exemple, cerca de bars, restaurants o atraccions turístiques més importants de la ciutat que estem visitant— i fins a continguts culturals específicament dissenyats per a les noves tecnologies, com la realitat augmentada.

No obstant això, l’ús continuat d’Internet ha generat dos grans corrents de vacances familiars: aquelles que es mantenen enganxades al mòbil i a l’electrònica en general, i aquelles altres que no volen sentir ni parlar de la xarxa, arribant a buscar destinacions sense Wifi per evitar tot el possible l’ús d’Internet.

Aquesta opció té les seves contres també, ja que una connexió Wifi o el nostre propi telèfon mòbil poden ajudar-nos a tasques senzilles que fa deu anys resultaven impensables, com no haver de preparar la ruta d’un viatge amb cotxe o comunicar-nos amb major facilitat a l’estranger gràcies a tot tipus d’apps i diccionaris en línia.

Internet amb fills

Per contra, si tenim fills, hauríem d’intentar no enviar-los missatges contradictoris, com «les vacances són per estar en família» mentre consultem el mòbil o l’ordinador portàtil cada deu minuts.

Per evitar això, la majoria d’experts recomanen centrar-se a gaudir de tot allò que normalment no podem fer (anar a la platja en família, dedicar temps a conversar amb els teus, descobrir altres països o cultures…), passar més temps a l’aire lliure, planificar amb antelació algunes de les activitats i gaudir de la part obligatòria que ens suposa Internet en el nostre dia a dia laboral.

També és possible que el nostre treball no ens permeti una desconnexió total o, simplement, no desitgem prescindir totalment dels avantatges d’Internet.

Si és així, anar cap a un punt mitjà pot ser la solució que millor s’adapta a nosaltres. Recorda que la xarxa és un dels invents revolucionaris que ha canviat les nostres vides, però no oblidis que es tracta d’un mitjà, i no d’un fi en si mateix: relaxa’t, usa la tecnologia només pel que sigui imprescindible i relativitza.

Si estàs de vacances, no estàs treballant, i ja ho va dir Aristòtil fa molts segles: en el terme mitjà trobaràs la virtut. I nosaltres sense recordar la resposta més simple de totes!

Recommended Posts