Molts operadors anuncien només la velocitat màxima de la seva connexió de fibra òptica, però això no vol dir que tots els serveis en línia funcionin igual de ràpids.

Quan veiem ofertes de fibra òptica, sempre es destaca la velocitat: 100 Mb, 300 Mb, 600 Mb… El que no sol quedar mai clar és si es tracta d’una connexió de fibra òptica simètrica i si es refereix a la velocitat de pujada o la de baixada… Vols conèixer millor aquests conceptes?

La fibra òptica és una connexió a Internet d’alta velocitat que utilitza diferents canals de dades per enviar informació a través de la xarxa. Aquest enviament és bidireccional, és a dir, la informació circula en les dues direccions: de la nostra casa o oficina a Internet i a la inversa.

Aquesta bidireccionalitat es tradueix en dos fluxos d’informació, coneguts tècnicament per la seva denominació en anglès: el “downstream” i l’”upstream” (en català, flux de baixada i flux de pujada, respectivament). Per tant, quan parlem de la velocitat d’una connexió a Internet amb fibra òptica, hem de referir-nos a la velocitat de baixada (“downstream”) i la de pujada (“upstream”). La velocitat de baixada és la velocitat de descàrrega de dades, és a dir, el temps que triga la informació a arribar a nosaltres des d’Internet. Per la seva banda, la velocitat de pujada és la velocitat amb què enviem informació a Internet des del nostre ordinador o mòbil.

Aquestes dues velocitats poden ser diferents o iguals. Quan parlem d’una connexió de fibra òptica amb la mateixa velocitat de baixada i de pujada, es coneix com a fibra òptica simètrica; en canvi, quan la velocitat de baixada i de pujada és diferent, aleshores es tracta de fibra òptica asimètrica. És important entendre la diferència per poder comparar ofertes d’Internet.

 
La importància de la velocitat de baixada i de pujada

La velocitat d’una connexió de fibra òptica és un factor rellevant en funció de l’ús que fem habitualment d’Internet. Per exemple, si som usuaris habituals de plataformes de vídeo sota demanda per veure sèries i pel·lícules, formació a distància o altres tipus d’activitats d’oci i educatives en línia, necessitarem una bona velocitat de baixada per a poder rebre els continguts amb una alta qualitat. En canvi, si treballem a casa, enviem molts e-mails, pugem arxius grans a la xarxa (com ara vídeos de YouTube) o juguem en línia, ens caldrà una bona velocitat de pujada per enviar els continguts amb rapidesa des del nostre ordinador o mòbil.

Malauradament, a moltes de les ofertes d’Internet “d’alta velocitat” que s’anuncien no queda gaire clara la velocitat de baixada i pujada. Solen anunciar simplement “fibra de 300 Mb” sense especificar o, com a màxim, indiquen si és una connexió de fibra òptica simètrica o asimètrica. En aquesta mena d’ofertes, generalment la velocitat anunciada és la màxima que pot assolir la connexió i es refereix únicament a la velocitat de baixada o descàrrega. Però la velocitat de pujada també és important per al bon funcionament de molts serveis, com hem vist abans.

 
Quina és la velocitat adequada per una connexió de fibra òptica?

A l’hora de triar una connexió de fibra òptica, hem d’anar més enllà de la velocitat màxima que s’anuncia per intentar esbrinar tres coses fonamentals:

  • Quina és la velocitat de baixada i de pujada.
  • Si es tracta d’una connexió simètrica o asimètrica.
  • Si es tracta de velocitats reals o màximes.

Aquest darrer punt és important perquè no sempre la velocitat que ens arriba a casa és la que anuncia l’operador amb qui hem contractat la connexió de fibra òptica. Encara que la seva xarxa estigui teòricament preparada per assolir els 300 Mb, 600 Mb o fins i tot 1 GB anunciats, és possible que no tots els usuaris puguin navegar a aquesta velocitat. Depèn de molts factors, com el cablejat fins a la casa del client, la saturació de les xarxes de telecomunicacions, etc.

La millor manera d’assegurar-se de tenir una connexió de fibra òptica d’alta velocitat és demanar informació sobre la velocitat de baixada i pujada al nostre operador, a més a més de fer un test de velocitat d’Internet si ja la tenim contractada. Així podrem comprovar si estem gaudint d’una connexió de fibra òptica amb les velocitats reals que promet el nostre operador.

A Cingles Comunicacions oferim una connexió de fibra òptica simètrica de 300 Mb i de 600 Mb tant per la velocitat de baixada com per la de pujada. Això és possible gràcies a la nostra xarxa de fibra òptica pròpia, amb tecnologia avançada i amplament dimensionada. De manera que sempre podràs gaudir dels teus serveis en línia preferits amb la màxima rapidesa i sense interrupcions.

Informa’t sobre les nostres ofertes de fibra òptica simètrica per a particulars i empreses aquí.

Articles recomanats